Ιωάννης Ψαρουδάκης

psaroudakis7

Ο Ψαρουδάκης Γιάννης γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στο Ηράκλειο της Κρήτης τις Γκαγκάλες το 1958. Από μικρός θαύμαζε στην περιοχή του, δεξιοτέχνες μαστόρους  να ζωντανεύουν τα αρχέγονα υλικά μεταμορφώνοντας το ξύλο και την πέτρα  σε καλοδουλεμένα παραδοσιακά οικοδομήματα, γεμάτα ζεστασιά και μεράκι.
Στο Ηράκλειο, για τις λυκειακές τάξεις, ήρθε σε μια εποχή  που η πόλη «κατεδάφιζε» το πρόσωπο της. Γραφικά παραδοσιακά σπιτάκια,  παλιά Οθωμανικά κτίσματα αλλά και πολλά νεοκλασικά αρχοντικά, όλα εξαίρετα δείγματα του πολιτιστικού πλούτου και του ιστορικού παρελθόντος της πόλης , τα είδε να ισοπεδώνονται για να περάσει η «ανάπτυξη» και η νέα τάση δόμησης που τσιμεντοποιεί τα πάντα με τον τρόπο κατασκευής σε πολυώροφα κτίρια. Φαίνεται ότι  η πολιτιστική καταστροφή άγγιξε βαθιά τη νεανική του συνείδηση. Μετά το Λύκειο φεύγει για σπουδές στην Πάτρα, όχι στην μαγεία της αρχιτεκτονικής που αγαπούσε αλλά στην αρχιτεκτονική των αριθμών, στα μαθηματικά. Τότε αρχίζουν και τα πρώτα του ταξίδια, στο εσωτερικό της χώρας στην αρχή και αργότερα στο εξωτερικό. Μετά το πέρας των σπουδών του διδάσκει μαθηματικά σαν ιδιώτης καθηγητής στο Ηράκλειο μέχρι και σήμερα.  Τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό τον φέρνουν σε επαφή με τον πολιτισμό άλλων λαών, τρέφουν την ψυχή του, πλουτίζουν την σκέψη του, αλλά και  τον αφυπνίζουν: Τί γίνεται με την δική μας κληρονομιά; 
Συνειδητοποιεί με μεγάλη θλίψη ότι σιγά σιγά χάνει την δική του ψυχή και λαλιά, ο ίδιος του ο τόπος, αλλοιώνεται αμετάκλητα η φυσιογνωμία του, ιδιαίτερα στον χώρο που από παιδί τον συγκινούσε  η αρχιτεκτονική. Και ενεργοποιείται... Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, και  σε πείσμα των καιρών ,  σκέφτηκε να συγκρατήσει , με τα ίδια παλιά στέρεα υλικά (την πέτρα το ξύλο το σίδερο και το μάρμαρο)  ό,τι μπορούσε από τον γενέθλιο τόπο του. Έτσι αρχίζει την καλλιτεχνική του δημιουργία με μνήμες προσωπικές βγαλμένες λες από την παιδική του ψυχή  που προσπαθούν να δώσουν βροντερά το παρόν σήμερα. Ανάγκη επιτακτική να παγιώσει έναν κόσμο που χάνεται δημιουργώντας έργα, μετά από μελέτη και  έρευνα στα υλικά που χρησιμοποιεί. 
Αργότερα τα έργα του, πάντα με τα ίδια υλικά παίρνουν πιο αφηρημένες μορφές, τα τελευταία  του μάλιστα, θυμίζουν  πόλεις που έρχονται λες από το μέλλον, αναδίδουν την αίσθηση δομημένου χάους.  Η θεωρητική ενασχόληση με τα μαθηματικά βρίσκει  ίσως την υλική της υπόσταση. Στα έργα του πάντως , είτε στην παραδοσιακή τους μορφή  είτε στην σύγχρονη αναδύεται διάχυτα  το ερωτικό  παιγνίδισμα του δημιουργού με την τέχνη. Άλλοτε ως ανάγκη εξομολόγησης, άλλοτε ως αναζήτηση ισορροπίας, μερικές φορές σαν μέσο ίασης , αλλά πάντοτε και πάνω απ’ όλα σαν γέφυρα επικοινωνίας του με το κοινό.

Κριτική για το έργο του Ιωάννη Ψαρουδάκη

 

 

Copyright © Gallery.gr 1999-2014
Images and content is copyright of Gallery.gr